Oprez! Djeca u prometu!
Djeca su često nesmotrena kad su u prometu. Te činjenice odrasli trebaju stalno biti svjesni i djecu podučavati oprezu

Djeca drukčije percipiraju stvari oko sebe i nisu svjesna opasnosti u prometu. Još su mali, ne znaju prometne znakove i tek skupljaju svoja prva iskustva kao pješati. Zbog toga ne mogu predvidjeti reakcije drugih sudionika u prometu i zato se nerijetko odjednom nađu na cesti u opasnosti.

Zašto djeca drukčije vide promet? Najčešće je razlog to što često precjenjuju svoje mogućnosti pa pretrčavaju cestu i kad to je i nije opasno. Također ne znaju da automobil ne može stati kao ukopan na mjestu, a i pojmovi kao što su skliska cesta i put kočenja nisu im poznati.

Promet iz dječje perspektive

Vid
U prometu se najviše oslanjamo na vid. Djeca vide drukčije nego odrasli. Ako jednogodišnjem djetetu sakrijete loptu iza kauča, ono će misliti da ona nije tu i neće čak ni provjeravati.
Trogodišnjaci i četverogodišnjaci ne vide razliku između parkiranog automobila i onoga u pokretu. Pored toga, perspektiva im je drukčija jer imaju slabiji periferni vid - vidno polje kod šestogodišnjaka je suženo na 2/3 vidnog polja odrasle osobe. Ono što mi u zadnjem trenutku opazimo krajičkom oka, djeca rijetko percipiraju.

Sluh
Vid je vođa, a sluh stražar. Osjetilo sluha završava svoj razvoj u šestoj godini života, ali djeca tada još ne znaju točno odrediti izvor zvuka. Tu sposobnost stječu tek poslije šeste godine života. Problemi s prehladama ili upalama uha, sinusa i sl. mogu također umanjiti sposobnost dobrog i preciznog sluha.

Pozornost
Djeca imaju drukčije prioritete od nas odraslih. Najvažnije je stići do prijatelja s druge strane ulice, uhvatiti loptu koja bježi, potrčati mami u susret. Budite uvijek svjesni te činjenice i budite na oprezu, usporite ili stanite kad vidite dijete koje se nalazi blizu ceste. Nažalost, moguće opasnosti dijete će naučiti predviđati tek kroz iskustvo.

Budite djetetu primjer

Roditelji bi trebali biti ti koji će podučiti dijete svim znanjima o prometu. Već u vrtiću djecu uče pravilnom ponašanju u prometu. Djeca uče kako prelaziti cestu, uče prometne znakove, ali i vi sami morate djetetu objašnjavati kako se sigurno kretati ulicom. Pritom i sami morate biti dosljedni.
  • Ne pretrčavajte s djetetom cestu, ne hodajte po kolniku, nego po nogostupu, prelazite cestu na zebri isključivo kada je zeleno svjetlo. Djeca vas oponašaju u svemu, a tako i u ponašanju u prometu.
  • Dijete mora znati da je kretanje prometnicama prilično opasno i neće biti na odmet da mu usadite oprez od jurećih automobila.
  • Kad prelazite cestu, prekinite razgovor i pažljivo pogledajte oko sebe: najprije lijevo pa desno. Tek kada se uvjerite da nema opasnosti, prijeđite cestu. Dijete će naučiti da u trenutku prelaska ceste mora biti na pojačanom oprezu i da pogledom mora pratiti automobile, osobito one kojima je također uključeno zeleno svjetlo i koji vam, skrećući, sijeku put.

Dijete u automobilu

  • Iz vozila javnog prijevoza uvijek izlazite prvi, a kad ulazite, pustite dijete da uđe prije vas. Tako ćete ga uvijek imati pod nadzorom.
  • Kada dijete vozite u vlastitom automobilu, stražnja vrata držite zaključana kako dijete ne bi izletilo na ulicu.
 Izvor: roditelji.hr